U mnie w domu nigdy się takich nie jadło, generalnie nie było u nas słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :)
Sezonowe pierogi z truskawkami
łyżka oleju
śmietana
cukier
liście mięty,
gorzka czekolada
Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu:
W
międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania
pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć
ciasto na stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek
(około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać
ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.
Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z posłodzoną śmietaną, liskami mięty i oprószone płatkami gorzkiej czekolady.
Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z posłodzoną śmietaną, liskami mięty i oprószone płatkami gorzkiej czekolady.
Czy są to też Wasze smaki dzieciństwa?
Mniammmm :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń