Idealne danie na upalne dni
Letni chłodnik z botwinki
SKŁADNIKI:
pęczek botwinki z buraczkami
2 ogórki gruntowe
posiekany świezy koperek
szczypiorek
2 jajka ugotowane na twardo
2-3 zabki czosnku
500 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz, lubczyk
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać z jogurtem, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami lub ćwiartkami jajka na twardo.
Smacznego !!!
Chłodniki ubóstwiam, ale moim ulubionym jest wiosenny z jajkiem :)
OdpowiedzUsuń