poniedziałek, 9 czerwca 2014

Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

Jak co roku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :)
Tym razem
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:
300-400 g makaronu
mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym)
2 puszki pomidorów krojonych
100ml białego wina
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia


Cebulki  pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Następnie wlać białe wino i dusić do momentu, aż odparuję.


Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli . 


Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany  al dente makaron i dobrze wymieszać.


Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. 


MammaMia !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz