Jak co roku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :)
Tym razem
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
300-400 g makaronu
mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym)
2 puszki pomidorów krojonych
100ml białego wina
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia
Cebulki pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Następnie wlać białe wino i dusić do momentu, aż odparuję.
Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli .
Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać.
Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli .
Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać.
Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
MammaMia !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz