Klasycznie i prosto.
Spaghetti bolognese
SKŁADNIKI:
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
500 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 puszki pomidorów krojonych
sól i pieprz, przyprawa do spaghetti
makaron spaghetti z dziurką
- ser parmezan
- świeża bazylia
500 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 puszki pomidorów krojonych
sól i pieprz, przyprawa do spaghetti
makaron spaghetti z dziurką
- ser parmezan
- świeża bazylia
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić
na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko
zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać mięso. Na patelni, drewnianą łyżką
podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 30 minut aż mięso
zbrązowieje, a wręcz się delikatnie przypali. Dodać obrany, przeciśnięty
przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty.
Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym
zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum 0,3 minut, mieszając od czasu do
czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać. Wodą również należy
wyregulować gęstość sosu. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą włoską.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polać sosem, posypać startym, serem i ozdobić świeżą bazylią.
Smacznego !!!
Pyyyyyszne :)
OdpowiedzUsuń