Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :)
Zupa krem z pora
SKŁADNIKI:
duży pory
1 cebula
kilka ziemniaków
bulion warzywny
sól, pieprz
Dodatki: , cebulka prażona pokruszony ser feta
1 cebula
kilka ziemniaków
bulion warzywny
sól, pieprz
Dodatki: , cebulka prażona pokruszony ser feta
Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć do smaku, i zmiksować na gładki delikatny krem.
Posypać serem feta i prażoną cebulą.
Posypać serem feta i prażoną cebulą.
Smacznego !!!
Print PDF
Chętnie ugotuję taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńlubie takie syte i zdrowe zupki. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń