czwartek, 10 października 2013

Pora na zupę z pora

Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :)
Zupa krem z pora


SKŁADNIKI:


duży pory
1 cebula
kilka ziemniaków
bulion warzywny
sól, pieprz
Dodatki: , cebulka prażona pokruszony ser feta





Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć do smaku,  i zmiksować na gładki delikatny krem. 



Posypać serem feta i prażoną cebulą.


Smacznego !!!

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2 komentarze: