Oto moja odpowiedz na szarlotkę :D
Winne gruszki w cieście kakaowym
SKŁADNIKI
4 gruszki
szklanka białego wina
2,5 szklanki wody
4 łyżki cukru
200 g masła, bardzo miękkiego
200 g miałkiego cukru
250 g jogurtu naturalnego
3 jajka
2-3 krople aromatu migdałowego, 1 kropla waniliowego
200 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao
200 g miałkiego cukru
250 g jogurtu naturalnego
3 jajka
2-3 krople aromatu migdałowego, 1 kropla waniliowego
200 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao
Obrać gruszki. Wstawić na 10 minut do gotującej się wody z cukrem i winem. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe.
Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe.
Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć i delikatnie wymieszać z utartym masłem oraz masą jajeczną.
Gruszki przepołowić i wydrążyć gniazda.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy umieścić pionowo gruszki z wystającymi ogonkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut . Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.
Pychotka!!!
Print PDF
Mniam! Uwielbiam ciasta czekoladowe z gruszkami, z winem musiało być jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuń