niedziela, 20 października 2013

Winne gruszki w cieście kakaowym

Oto moja odpowiedz na szarlotkę  :D
Winne gruszki w cieście kakaowym


SKŁADNIKI
4 gruszki
szklanka białego wina
2,5 szklanki wody
4 łyżki cukru
200 g masła, bardzo miękkiego
200 g miałkiego cukru
250 g jogurtu naturalnego
3 jajka
2-3 krople aromatu migdałowego, 1 kropla waniliowego
200 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao  


Obrać gruszki. Wstawić na 10 minut do gotującej się wody z cukrem i winem. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 160-180  stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe.
Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.

Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć i delikatnie wymieszać z utartym masłem oraz masą jajeczną. 
Gruszki przepołowić i wydrążyć gniazda.


Masę wyłożyć do przygotowanej formy umieścić pionowo gruszki z wystającymi ogonkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut . Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.



Pychotka!!! 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

1 komentarz:

  1. Mniam! Uwielbiam ciasta czekoladowe z gruszkami, z winem musiało być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń