W piątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam
Cannelloni z dynią i szpinakiem
SKŁADNIKI:
makaron Cannelloni
dynia Hokkaido
szpinak w liściach
biały ser
czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik
sos beszamelowy
Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy.
Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym.
Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut naczynia można przykryć folią aluminiową. a pod koniec kruszymy gorgonzole i pozwalamy się jej trochę rozpuścić się na grillu z termoobiegiem. Najlepiej jeść delikatnie ostudzone:) by nie poprzypiekać sobie podniebienia:)
Smacznego !!!
Trochę niedoceniana dynia odnalazła swoje właściwe miejsce :)
OdpowiedzUsuńwyglądaja cudnie :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
ciekawy przepis...szkoda, że zdjęcia bardzo słabej jakości.
OdpowiedzUsuń