poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chałka z kminkiem

Ostatnio zrobiliśmy ją z ciasta które zostało po wykonaniu koszyka wielkanocnego. Dziś udana powtórka  :P
Chałka z kminkiem


SKŁADNIKI: 
25 gramów świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody 
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko 
1/4 szklanki oliwy 
1/4 szklanki cukru 
 łyżeczka soli 
około 3-4 szklanki mąi
1 jajko (do posmarowania chałki)
kminek, przyprawa do pizzy


Połączyć mleko z wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 


Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkować do grubości ok 1,5-2cm. Każdą część wykroić na 3 długie paski i upleść z nich 2 piękne warkocze. Wiech posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub inną ulubiona przyprawą.
Piec w temperaturze ok 200 stopni przez 30-40 minut, do pięknego zarumienienia się chałki.

Smacznego !!!
Najlepiej smakuje po prostu z masełkiem :P
Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz