Idealne jako jedno z dań wielkanocnych.
W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D
Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie.
SKŁADNIKI:
1,5 l wywaru warzywnego
0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce)
0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę)
1 łyżka majeranku
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz
2 okrągłe bochenki chleba
sól, pieprz
2 okrągłe bochenki chleba
Wywar warzywny
Składniki (na ok. 1,5 l wywaru):
1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki)
1,5 l wody
0,25 kostki masła
Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni.
Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać zakwas i gotować jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić majerankiem.
Ugotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki.
W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P
Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać zakwas i gotować jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić majerankiem.
Ugotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki.
W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P
To jest to co lubie,moj zakwas jest juz gotowy chleby pieke dzis wieczorem... .Zycze wesolych swiat i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń