wtorek, 8 kwietnia 2014

Faszerowana cebula

Ochotę na to danie już miałam od pewnego czasu
Faszerowana cebula

SKŁADNIKI:
6 cebul dużych
500g mięsa mielonego
100 ml białego wina
ser żółty
sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa
szczypiorek


Oczyszczona cebulę zawinąć w folię aluminiowa i piec przez ok 20- 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć, tak by pozostały 2 warstwy.
Wydrążoną cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielony, przyprawiając je do smaku.


Tak przygotowanym farszem napełnić cebule. Umieścić je w naczyniach żaroodpornych zalać bulionem z białego wina,przypraw i oliwy. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor.


Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Pomysł świetny! Zwłaszcza dla wielbicieli wszelkiego rodzaju "śmierdziuszków" typu cebule czy czosnki;D

    OdpowiedzUsuń