Ochotę na to danie już miałam od pewnego czasu
Faszerowana cebula
SKŁADNIKI:
6 cebul dużych
500g mięsa mielonego
100 ml białego wina
ser żółty
sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa
szczypiorek
500g mięsa mielonego
100 ml białego wina
ser żółty
sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa
szczypiorek
Oczyszczona cebulę zawinąć w folię aluminiowa i piec przez ok 20- 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć, tak by pozostały 2 warstwy.
Wydrążoną cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielony, przyprawiając je do smaku.
Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć, tak by pozostały 2 warstwy.
Wydrążoną cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielony, przyprawiając je do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełnić cebule. Umieścić je w naczyniach żaroodpornych zalać bulionem z białego wina,przypraw i oliwy. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor.
Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego !!!
Pomysł świetny! Zwłaszcza dla wielbicieli wszelkiego rodzaju "śmierdziuszków" typu cebule czy czosnki;D
OdpowiedzUsuń