środa, 23 kwietnia 2014

Piaskowa babka kakaowa z bakaliami

Wiadomo kto robił :)
Babka kakaowa z bakaliami


SKŁADNIKI:
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao prawdziwego
łyżeczka cynamonu
bakalie
polewa z gorzkiej czekolady
świąteczna posypka

Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać


Ciasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka.


Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami.

Wyszła znakomicie! puszysta, wilgotna, pyszniutka :)

Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co się orientuję, za rok też będzie Wielkanoc... i wówczas ten przepis na pewno się przyda.

      Usuń
  2. Babka jest smaczna przez cały rok :P a ta wygląda wspaniale smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pyszne ciasto można jeść codziennie....jak ktoś spróbuje to gwarantuję, że tak będzie :)

    OdpowiedzUsuń