Wiadomo kto robił :)
Babka kakaowa z bakaliami
SKŁADNIKI:
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao prawdziwego
łyżeczka cynamonu
bakalie
polewa z gorzkiej czekolady
świąteczna posypka
Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.
W
drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do
masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać
ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na
koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać
Ciasto
przekładamy formy na
babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30
minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze
około 40 minut - do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami.
Wyszła znakomicie! puszysta, wilgotna, pyszniutka :)
Smacznego!
po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.
OdpowiedzUsuńZ tego co się orientuję, za rok też będzie Wielkanoc... i wówczas ten przepis na pewno się przyda.
UsuńBabka jest smaczna przez cały rok :P a ta wygląda wspaniale smakowicie:D
OdpowiedzUsuńTak pyszne ciasto można jeść codziennie....jak ktoś spróbuje to gwarantuję, że tak będzie :)
OdpowiedzUsuń