wtorek, 15 kwietnia 2014

Mule w pomidorach

mmmmmmmmmmmm.............
Chyba najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne danie na świecie
Mule w pomidorach


SKŁADNIKI:
1 kg świeżych muli
puszka krojonych pomidorów
100ml białego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz, ostra papryka, parmezan do posypania, oliwa, bazylia


Mule umyć pod  wodą, zeskrobać wszystkie widoczne narośla i oberwać bródki. Dokładnie osuszyć. Obrać cebulkę i czosnek, pokroić w małą kosteczkę. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem i pokrojoną papryką. 


Gotować kilka minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.
 Posypać bazylią, natką pietruszki lub tartym parmezanem.


Pyszności!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz