mmmmmmmmmmmm.............
Chyba najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne danie na świecie
Mule w pomidorach
SKŁADNIKI:
1 kg świeżych muli
puszka krojonych pomidorów
100ml białego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz, ostra papryka, parmezan do posypania, oliwa, bazylia
Mule umyć pod wodą, zeskrobać wszystkie widoczne narośla i
oberwać bródki. Dokładnie osuszyć. Obrać cebulkę i czosnek, pokroić w małą kosteczkę. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim
ogniu podgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać wino a za chwilę
rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem i pokrojoną papryką.
Gotować kilka
minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się
otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby
wymieszać mule.
Posypać bazylią, natką pietruszki lub tartym parmezanem.
Pyszności!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz