Klasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:)
Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią
SKŁADNIKI:
2-4 szt. sznycla wieprzowego
0,5 kg młodych ziemniaczków
2 ogórki szklarniowe
koperek
śmietana
jajko
bułka tarta
Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem,
odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety
w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce
tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać
olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na
niedużym ogniu.
Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć
pokrojone ogórki do miski, dodać śmietanę i posiekany kopertek. Doprawić, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
Smacznego !!!
O tak. Klasyka :) Kojarzy mi się obiadkami przygotowanymi przez mamę :)
OdpowiedzUsuń