środa, 21 maja 2014

Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią

Klasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:)
Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią


SKŁADNIKI:
2-4 szt. sznycla wieprzowego
0,5 kg młodych ziemniaczków
2 ogórki szklarniowe 
koperek
śmietana
jajko
bułka tarta


Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niedużym ogniu. 


Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć pokrojone ogórki do miski, dodać śmietanę i posiekany kopertek. Doprawić, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. O tak. Klasyka :) Kojarzy mi się obiadkami przygotowanymi przez mamę :)

    OdpowiedzUsuń