Lekki i zdrowy wiosenny obiadek
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami
SKŁADNIKI:
pęczek zielonych szparagów
2 filety z łososia ze skórką
sos serowy (z serków topionych, śmietany)
korbacz (oscypek - makaron)
sól, pieprz, cytryna
pęczek zielonych szparagów
2 filety z łososia ze skórką
sos serowy (z serków topionych, śmietany)
korbacz (oscypek - makaron)
sól, pieprz, cytryna
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby.
Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi.
Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych górali. Serki smakują wyśmienicie w tym zestawieniu.
Smacznego !!!
Świetny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)