Nie wyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :)
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach
SKŁADNIKI:
2 młode kapusty
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
pomidory z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej
kilka młodych ziemniaków
świeży koperek
Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie doprawić solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso.
Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut).
Super danie! Uwielbiam młode ziemniaki i kapustę jednak ja przygotowuję mięso inaczej. Unikam mielonego z "paczki", kupuję mięso gulaszowe i przepuszczam przez maszynkę.
OdpowiedzUsuń