Przyszła pora na śliwki, to jest ciacho :D
Śliwkowa drożdżówka
SKŁADNIKI:
350g mąki
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
pół szklanki ciepłego mleka
50g masła
1 jajko
szczypta soli
1kg śliwek
50g cukru
1 op cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki bułki tartej
Do miski wsypać mąkę. wsypać pokruszone drożdże,
zasypać je cukrem i zalać niedużą ilością ciepłego mleka.
Wymieszać delikatnie. Zakryć czystą ścierka na około 30 minut, aby
drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodać do miski pozostałą część ciepłego mleka, szczyptą soli, miękkie masło oraz jajko (temp. pokojowa).
Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać przez kilka minut do momentu
gdy samo będzie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na
ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.
Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą.
Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w kosteczkę.
Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry.
Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście.
Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po
wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać
jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku.
Jak to drożdżówka, najlepiej smakuje na ciepło :)
Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Fajne desery mają tez w aplikacji kcalmar. Fajnego bloga mają www.kcalmar.com/blog polecam.
OdpowiedzUsuń