piątek, 26 sierpnia 2016

Śliwkowa drożdzówka

Przyszła pora na śliwki, to jest ciacho :D
Śliwkowa drożdżówka


SKŁADNIKI:
350g mąki
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
pół szklanki ciepłego mleka
50g masła
1 jajko
szczypta soli
1kg śliwek
50g cukru
1 op cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki bułki tartej
 
 
Do miski wsypać mąkę. wsypać pokruszone drożdże, zasypać je cukrem i zalać niedużą ilością ciepłego mleka. Wymieszać delikatnie. Zakryć czystą ścierka na około 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodać do miski pozostałą część ciepłego mleka, szczyptą soli, miękkie masło oraz jajko (temp. pokojowa).
 
Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać przez kilka minut do momentu gdy samo będzie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy. 
Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą.
Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy  w kosteczkę.
Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry.
 
 
Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście.
Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku.
 
 
Jak to drożdżówka, najlepiej smakuje na ciepło :) 
 


 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Fajne desery mają tez w aplikacji kcalmar. Fajnego bloga mają www.kcalmar.com/blog polecam.

    OdpowiedzUsuń