środa, 11 września 2013

Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami

Zielono mi...
Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami


SKŁADNIKI:
1 brokuł
2 małe ziemniaki
mała śmietana 18%
serek topiony
2 jajka
migdały
sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło


Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem.
Migdały uprażyć na maśle.


W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 łyżeczki octu  oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Powtórzyć z kolejnymi jajkami. Moje jaja trochę za długo przetrzymałam, ale jeszcze trochę płynnego żółtka zostało:)


Smacznego !!!
Akcja Zupa Krem

2 komentarze: