Po trzygodzinnym poszukiwaniu grzybów w słynnych lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :D
Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca.
Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...
Makaron w sosie grzybowo-winnym
SKŁADNIKI:
makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle
6 z trudem zebranych podgrzybków
1 cebula
100-150 ml białego wina
masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan
Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na maśle zeszklić cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać białe wino. Dusić przez ok 5-10 minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać.
Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem.
Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz