czwartek, 19 września 2013

Jesienne pierogi z dynią hokkaido

Kolejne danie z cyklu jesienne nowalijki...coś na co czeka się cały rok :D
Pierogi z dynią


SKŁADNIKI:
1 nieduża dynia typu hokkaido
250g białego sera chudego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
mąka pszenna
olej, sól, pieprz
boczek, masło papryka chilli, lubczyk


Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dynię typu Hokkiado nie trzeba obierać ze skóry. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, dodać dynię i na małym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku.
Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu:
Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem. 


Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Do takich pierogów będzie pasować pikantna okrasa z prażonego boczku w papryczce chilli i lubczyku.

 
Życzę smacznego !!

2 komentarze: