poniedziałek, 22 lipca 2013

Zapiekany bakłażan z serem greckim i pomidorem

W takie upały nie mam ochoty na ciężkie mięsne dania...
Zapiekany bakłażan z serem greckim i pomidorem 



SKŁADNIKI: 
1 duży bakłażan 
2 pomidory malinowe 
ser typu greckiego 
sól, pieprz, przyprawa włoska 
oliwa z oliwek (np. z bazylią)
 parmezan, świeża bazylia



Bakłażana należy pokroić w plastry ok 0,5cm, posolić i poczekać ok 20 minut aż się spoci. Następnie opłukać bakłażana z goryczki. Do naczynia żaroodpornego na dno nalać niedużą ilość oliwy z oliwek. Przekładać bakłażan-ser-pomidor- posolić- przyprawić- bakłażan- ser- pomidor....



Ostatniego bakłażana oblać jeszcze raz oliwą z oliwek. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Podawać posypane startym parmezanem i świeżą bazylią.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz