Mama przywiozła nam mega cukinie ze swojego ogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad:
Placuszki z cukinii
1 duża cukinie
kilka ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka
ok. 50 g mąki
sól/pieprz
olej do smażenia
salsa pomidorowa:
2 pomidory
kilka młodych cebulek lub szczypiorek
2 łyżki oliwy
odrobina octu balsamicznego
sól/pieprz
1 średnia cebula
2 jajka
ok. 50 g mąki
sól/pieprz
olej do smażenia
salsa pomidorowa:
2 pomidory
kilka młodych cebulek lub szczypiorek
2 łyżki oliwy
odrobina octu balsamicznego
sól/pieprz
jogurtowy sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
gesty jogurt naturalny
Cukinie myjemy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Solimy i czekamy aż wycieknie z warzyw woda, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę cukiniowo- ziemniaczaną. Smażymy po parę minut z obu stron aż placuszki będą złociste.
Wyciskamy ząbki czosnku do jogurtu doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zastanawiamy w lodówce do przeżarcia się smaków:)
Pomidory drobniutko siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek, oliwę, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz