poniedziałek, 1 lipca 2013

Niezapomniany smak dzieciństwa- pierogi leniwe

Najlepsze pierogi leniwe były u mnie na stołówce w Szkole Podstawowej nr 7 w Lubinie


SKŁADNIKI (na dwie małe porcje)
200g białego sera chudego
150-200g mąki tortowej
1 jajko
masło 
bułka tarta
cukier, sól


W misce rozdrobnić widelcem ser, dodać jajko i razem połączyć. Następnie dodawać mąkę i już ugniatać rękoma, jeśli konsystencja nadal będzie za lepka dodać kolejną część mąki.
Utworzyć dwa płaskie wałki, pokroić na kluski ok 2-3 cm.

Gotować w wodzie, wyciągnąć po minucie od wypłynięcia. 
Polać  masełkiem z bułką tartą i cukrem.


Smacznych wspomnień !!

2 komentarze:

  1. Każdy je kochał w dzieciństwie! U mnie pozostaną w czołówce ulubionych potraw chyba do końca życia! Uwielbiam z cynamonem!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. zobaczyłam je ostatnio u Ciebie:), robię trochę inaczej, ale twoje zapewne tez są pyszne:D

    OdpowiedzUsuń