Co to było by za lato bez pierogów z kurkami?
SKŁADNIKI:
200g kurek
200g białego sera (można użyć sera ricotta)
świeża pietruszka
1 cebula
300g mąki
łyżka oliwy
ciepła woda
sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło
Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.
W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje)
Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ...
W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami
wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na
powierzchnię. Podajemy polane delikatnie oliwą z oliwek lub roztopionym masłem.
Smacznego !!!
U mnie pierogi zawsze w kształcie.. księżyca:)
OdpowiedzUsuńTutaj zdjęcie mnie zaciekawiło, ponieważ w takim kształcie dzisiaj w TVN Style wyrabiał Michel Moran, ten Pan z MasterChefa:) Tylko z nadzieniem szpinakowym bodajże:)
A wracając do twoich pierożków, chętnie bym takiego zjadła:)
Wyglądają super! Narobiłaś mi ochoty na takie pierożki !
OdpowiedzUsuń