Tak jakoś zachciało mi się warzywnego obiadku
Placki cukiniowo- marchewkowe
SKŁADNIKI:
1 duża cukinia
1-2 marchewki
tarty ser żółty
1-2 jajka
ser feta
jogurt typu greckiego
klika ogórków gruntowych
sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą i odstawić do wypocenia się. Odsączyć.
Do ogórków dodać jogurt i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz pokruszoną fetę, wymieszać i doprawić.
Do cukinii dodać startą marchewkę, ser żółty, jajka oraz przyprawy. Ja zamiast soli dodałam odrobinę pokruszonej fety. Dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nałożyć łyżką masę. Smażyć do zarumienienia.
Podawać z sosem tzatziki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz