Taka domowa wersja modnego pieczonego kurczaka w worku
Pieczone udko z kurczaka
SKŁADNIKI:
2 udka kurczaka
kilka ziemniaków
rozmaryn
sól, oregano,papryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa
rękaw (worek do pieczenia)
rękaw (worek do pieczenia)
surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P
Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy
Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe udka. Zamknąć i odstawić do lodówki .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rękaw ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć
Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną część rękawa i podpiec na grillu około 10-15 minut do zrumienienia skórki.
Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe udka. Zamknąć i odstawić do lodówki .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rękaw ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć
Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną część rękawa i podpiec na grillu około 10-15 minut do zrumienienia skórki.
Ziemniaczki umyć i podzielić na ósemki. Ja zawsze delikatnie podgotowuje w osolonej wodzie. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wymieszać z rozmarynem i oliwą. Piec do zarumienienia.
Podawać z ulubiona sezonową surówką.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz