Pizzeria w domku :)
SKŁADNIKI:
ciasto na pizzę:
30 g drożdży
400 g mąki (typ 650)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1/2 szklanka ciepłej wody
łyżeczka cukru
ciasto na pizzę:
30 g drożdży
400 g mąki (typ 650)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1/2 szklanka ciepłej wody
łyżeczka cukru
przyprawa do pizzy
250g kurek
czerwona cebula
250g kurek
czerwona cebula
sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania
świeży szpinak
ser gorgonzola
ser gorgonzola
2-3 ząbki czosnku
400 ml sosu śmietanowego, ser mozzarella
400 ml sosu śmietanowego, ser mozzarella
Drożdże
rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki.
Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę
przesiać do miski, mieszając z solą.
Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.
Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia.
Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.
Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia.
W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem.
Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku.
Na uformowany spód pizzy nałożyć
kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą
mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok
5-10 minut.
Był też 3 smak pizzy: boczek, cebula, papryczka chilli i oliwki ... na specjalne zamówienie:)
Smacznego :)
Prawdziwa pizza - mmmm pycha
OdpowiedzUsuń