niedziela, 11 sierpnia 2013

Pizza bolońska na spodzie z bakłażana

Jak zrobić pizze bez spodu z ciasta?
Pizza bolońska na spodzie z bakłażana 


SKŁADNIKI:
2 średnie bakłażany
500g mięsa mielonego
pomidory krojone
1 pomidor
2 kulki mozzarella
cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa


Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich wakacji).

 Opłukane bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą.

 Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione bakłażany ułożyć mięsny farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piec ok 15-20 min. 


Podawać delikatnie ostygnięte ze świeżymi listkami bazylii.





Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz