sobota, 24 sierpnia 2013

Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli

W sierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :D
Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli


SKŁADNIKI
1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg)
1 cebula
1 ziemniak
200ml śmietany
pestki chilli
sól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyzna


Wydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki. Zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać dynię i ziemniaka. Smażyć ok 10 minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny z suszonej włoszczyzny i soli, doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa. 


Gotować kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną.


Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli.
Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami.


Smacznego!!!
Akcja Zupa Krem

2 komentarze:

  1. Dynia nie jest obierana? mam małą uwagę, nie "obierz ziemniaka" a "obierz ziemniak" ;-)

    OdpowiedzUsuń