W sierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :D
Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli
SKŁADNIKI
1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg)
1 cebula
1 ziemniak
200ml śmietany
pestki chilli
sól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyzna
Wydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki. Zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać dynię i ziemniaka. Smażyć ok 10 minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny z suszonej włoszczyzny i soli, doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa.
Gotować kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną.
Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli.
Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami.
Smacznego!!!
Smakowita zupka :)
OdpowiedzUsuńDynia nie jest obierana? mam małą uwagę, nie "obierz ziemniaka" a "obierz ziemniak" ;-)
OdpowiedzUsuń