Po dwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego
Zupa krem kalafiorowy z migdałami
SKŁADNIKI:
Zupa krem kalafiorowy z migdałami
SKŁADNIKI:
kalafior
młoda włoszczyzna
młoda włoszczyzna
płatki migdałów
50 ml białego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
100 ml jogurtu greckiego
świeży koperek
Kalafiora dzielimy na
różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru,
gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Wodę prawie całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy.
Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem.
A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :)
Pysznie!!!
Wodę prawie całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy.
Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem.
A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :)
Pysznie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz