wtorek, 15 lipca 2014

Zupa krem kalafiorowy z migdałami

 Po dwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego
Zupa krem kalafiorowy z migdałami


SKŁADNIKI:
kalafior
młoda włoszczyzna
płatki migdałów
50 ml białego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
100 ml jogurtu greckiego
świeży koperek
 

Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. 


Wodę prawie całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy. 


Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem.
 


A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :)



Pysznie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz