W weekend mieliśmy ogromne szczęście:)
W trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość prawdziwków:P
SKŁADNIKI:
kilkanaście borowików
1 litr bulionu z włoszczyzny
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
400 g ryżu do risotto (np. Arborio)
80 ml białego wina
siekana natka pietruszki
tarty Parmezan
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około 15-30 minut. Grzyby wyjąć na
talerzyk, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Poszatkowane warzywa włoszczyzny zagotować w dwóch szklankach wody wraz z solą. Zeszkloną na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek dodać do bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu , odlać do osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo
dodawać do ryżu.
Wlać wino i gotować
przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego
bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie
wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać.
Wlewać po
jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko
poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 15
minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al
dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby,
wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3-4 łyżki
masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu
podawać.
Idealne!!!
takie dania lubie:)
OdpowiedzUsuńdoskonałe:)
OdpowiedzUsuń