piątek, 18 lipca 2014

Pomidor malinowy faszerowany bobem

Uwielbiam pomidory malinowe. Wczoraj kupiłam też bób i jakoś to chciałam połączyć:)
Pomidor malinowy faszerowany bobem

SKŁADNIKI:
4 pomidory malinowe
500g bobu
kilka plasterków wędzonego boczku
kasza bulgur lub kuskus
koperek, mięta, sól, pieprz, chilli, oliwa, ser żółty


Bób oczyścić gotować do miękkości z solą i szczyptą cukru. Boczek należy pokroić w kosteczkę i uprażyć a suchej patelni z dodatkiem chilli.
Umyć pomidory. Odciąć kapelusze i wydłubać miąższ.


Kaszę bulgur lub kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam bulguru, gotując go 15 minut  w osobnej wodzie do odparowania a następnie z miąższem pomidorów.


Do kaszy dodać ugotowany bób, uprażony boczek, posiekany koperek i kilka listków mięty, wymieszać.
Nafaszerować pomidory i umieścić w naczyniach żaroodpornych z dodatkiem oliwy.


Piec ok 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pod koniec można dodać plasterek żółtego sera.


Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Pyszne sezonowe danie. Zjadłabym takiego pomidorka nawet teraz, mimo późnej pory :)

    OdpowiedzUsuń