piątek, 28 czerwca 2013

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

Pierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam.
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami



SKŁADNIKI:
1 op. gotowego ciasta francuskiego
250g kurek
200g sera białego
1 cebula
2 łyżki śmietany
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz


Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. 


Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem.


Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni. 
Zjadać delikatnie ostygniętą.




Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na kawałek :)
    Dorwę gdzieś kurki i ja wypróbuję!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I
    stumbleupon on a daily basis. It's always helpful
    to read content from other authors and use something from their web
    sites.

    Feel free to visit my webpage: dania na obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi to every body, it's my first go to see of this blog; this web
    site consists of amazing and in fact fine data in favor of readers.


    My web blog ... fitness wrocław

    OdpowiedzUsuń