Dlaczego
by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść włoską trufla i serem pecorino romano?
Risotto z truflami i pecorino romano
Składniki:
400 g ryżu do risotto
70 g trufli w słoiczku
50 g masła
150 ml białego wytrawnego wina
0,5 l bulionu warzywnego
1 duża cebula, drobno posiekana
5 łyżek startego sera pecorino romano + trochę wiórków do posypania
sól i pieprz
natka pietruszki
Cebulę podsmażyć na maśle, na malutkim ogniu. Dodaćy ryż i prażyć go z cebulą około 5 minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie
małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku.
Risotto podawać posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina.
Smacznego !!!
Za składniki dziękujemy Braciszkowi i Justynce :D
Za składniki dziękujemy Braciszkowi i Justynce :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz