środa, 26 marca 2014

Risotto z truflami i pecorino romano

Dlaczego by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść włoską trufla i serem pecorino romano?
Risotto z truflami i pecorino romano


Składniki:
400 g ryżu do risotto
70 g trufli w słoiczku
50 g masła
150 ml białego wytrawnego wina
0,5 l bulionu warzywnego
1 duża cebula, drobno posiekana
5 łyżek startego sera pecorino romano + trochę wiórków do posypania
sól i pieprz
natka pietruszki

Cebulę podsmażyć na maśle, na malutkim ogniu. Dodaćy ryż i prażyć go z cebulą około 5 minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku.

Risotto podawać  posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina.

Smacznego !!! 

Za składniki dziękujemy Braciszkowi i Justynce :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz