wtorek, 14 stycznia 2014

Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki

Co jakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :)
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki




SKŁADNIKI:

150 g kaszy bulgur
500 g mięsa mielonego wieprzowego
papryka czerwona i zielona
natka pietruszki
1 duże jajko
bulion warzywny
sól, pieprz, czosnek, papryka słodka
puszka cieciorki
1 cukinia
1 cebula
2 puszki pomidorów z puszki
kiść boczniaków (ewentualnie)
sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli




Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem 1 cm nad kaszę, dodać pietruszkę, zamieszać
i odstawić na około 20 minut. Po ostygnięciu wlać połowę rozbełtanego jajka i wymieszać.
Usunąć gniazda nasienne z wszystkich papryk.
z każdej z nich pokroić kawałek w wąskie paseczki, pozostałe części posiekać bardzo drobno. W silikonowej keksówce na dnie poukładać paski papryki. Do mięsa dodać posiekana paprykę, czosnek i przyprawy wraz z połową rozbitego jajka, wymieszać.
W wyłożonej papryką foremce układać warstwami kaszę i mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.




Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki.
Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min.
Po tym czasie dodać cieciorkę a po chwili pomidory. Przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min.




Przed podaniem delikatnie podgrzać klopsa. Podawać razem z cieciorkowym sosem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz