Chyba nigdy nie jadłam królika...
Spróbuję go zrobić w standardowy i klasyczny sposób.
SKŁADNIKI:
1 tusza królicza (około 1 kg)
1cebula
3 ząbki czosnku
mąka pszenna
200 ml śmietany 18%
1l wody
1l wody
kurkuma
1 łyżka masła
1 łyżeczka
sosu sojowego
suszony koperek, natka pietruszki, tymianek
marchewka
oliwa
pieczone ziemniaczki
marchewka
oliwa
pieczone ziemniaczki
surówka z marchewki i jabłka
Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię, dodać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki królika po około 5 minut z każdej strony.
Do
dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, masło,
oliwę, sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo
zmielonego pieprzu. Dodać natkę pietruszki, koperku,
tymianku.
Do gotującego się bulionu
wkładać obsmażone kawałki królika. Na patelnię po króliku włożyć
rozdrobniony czosnek i cebulę oraz 1 łyżeczkę oleju. Podsmażyć wszystko
przez około minutę ciągle mieszając. Wlać pozostałą 1 szklankę wody i po
zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem.
Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie upiec ziemniaki.
W międzyczasie upiec ziemniaki.
Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę
cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie
przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos
jest rzadki można zagęścić go 1 - 2 łyżeczkami mąki (najpierw
rozprowadzić je w niewielkiej ilości sosu, dopiero później dodać do
całej potrawy).
Królik wyszedł delikatny, mięciutki, soczysty... pyszny :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz