piątek, 24 lipca 2015

Jagodowy sernik na zimno

Sezon na jagody:)  i desery :)
Jagodowy sernik na zimno 


SKŁADNIKI:
spód :
 150 g mąki
0,5 op. proszku do pieczenia
70 g cukru
1 jajko
75 g masła
1 łyżka kakao
masa jagodowa:
3 szklanki jagód umytych i osączonych 
40 g żelatyny
1/3 szklanki wody
330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
300 ml serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietanki 30%
kilka łyżeczek cukru
1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:
300 ml śmietanki 30%
kropla aromatu waniliowego
2-4 łyżeczki cukru pudru
1 szklanka jagód


Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Ciasto pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce.
Po tym czasie wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy.
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia.


Umyć i osuszyć jagody. Zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany i jogurt, cukier, sok z cytryny. Dalej miksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę miksować. Gdy spód ciasta będzie już zimny, wylać masę jagodową na niego  i wstawić na noc do lodówki.


Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru. Wyłożyć na na masę jagodową, wyrównać. Na sam koniec udekorować jagódkami :)



Letnie Pyszności !!!


Letnie owoce

czwartek, 9 lipca 2015

Tarta drożdżowa z bobem

Jak nie mam pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia.
Tarta drożdżowa z bobem


SKŁADNIKI:
200g mąki tortowej
60g masła roztopionego
pół opakowania drożdży instant
1 jajko
1 łyżeczka soli

0,5kg bobu
wędzony boczek (szynka, baleron)
1 cebula
1 jajko
świeża zielona pietruszka
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chili


Do miski wsypać mąkę dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 10-15 minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.


Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać z łupinek. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z cebulka do zarumienienia. Wymieszać z oczyszczonym i ugotowanym bobem. Dodać przyprawy, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowane ciasto.


Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez 20-25 minut aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo. 


Tartę pokroić jak trochę się przestudzi.


Smacznego !!!

czwartek, 2 lipca 2015

Tak po prostu Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami

Zachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :)
Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami


SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka)
1 jajko
sól, pieprz, bułka tarta, olej

ogórki gruntowe
świeży koperek
jogurt naturalny
sól pieprz
młode ziemniaki


Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P
Chleb bez skórki zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni. 


Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. 
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron.


Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :)


Smacznego !!!