wtorek, 27 stycznia 2015

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Rekin z pieczonymi batatami

Ekskluzywny Fish and chips
Rekin z pieczonymi batatami

SKŁADNIKI:
2 płaty rekina
1-2 bataty
2 jajka, bułka tarta
sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek
jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy


Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny.
Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron.


Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem.




Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30-40 minut. Na koniec można włączyć funkcje grill by się zrobiły bardziej chrupiące.


Rekin okazał się całkiem smaczny. Ale jakoś dziwnie jeść żarłacza ludojada :)
Smacznego!!!

piątek, 23 stycznia 2015

Krem cebulowy z prażonym bekonem

Oszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!!
Krem cebulowy z prażonym bekonem


SKŁADNIKI:
6 cebul
2 ząbki czosnku
500ml warzywnego bulionu
50ml białego wina
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł
boczek
chili
tarty ser żółty, lubczyk


Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić do jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut.
W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :)


Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku.


Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem.


Smacznego!!!

czwartek, 22 stycznia 2015

Pieczarka portobello faszerowana cukinią, oliwkami, cebulą i kukurydzą

Tego rodzaju pieczarki jeszcze nigdy nie jadłam. Podobno smakuje jak "schabowe" :)
Tak naprawdę jest bardzo aromatyczna, mięsista, bardziej niż normalna grzybowa. 


SKŁADNIKI:
2 szt pieczarek portobello
1 cukinia
1 cebula
garść kukurydzy
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, zioła  prowansalskie, tymianek
jako dodatek: kasza bulgur pomidorach


Cebulę pokroić w drobną kostkę, podobnie cukinie. Pieczarki wydrążyć. Cebulę zeszklić na tłuszczu następnie dodać cukinie, kukurydzę i pokrojone oliwki i posiekane wnętrze pieczarek.
Dusić do ulubionej twardości warzyw. Doprawić.


Wydrążone pieczarki umieścić w żaroodpornym naczyniu z oliwą na dnie, posolić i wypełnić farszem. Piec pod przykryciem około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-190 stopni.


Ja podałam z kaszą bulgur gotowana w pomidorach.


Smacznego!!!
Zdrowy obiad Niski IG czyli świadome odżywianie

wtorek, 20 stycznia 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym

Obiad dla łasuchów
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym

SKŁADNIKI:
500 g mielonego mięsa 
puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
zielona papryka
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra

Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe
kalafior (ja miałam mrożone różyczki)
2 marchewki
pół selera
sól, pieprz, masło

Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek.

Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 20 minuty aż brzegi delikatnie się przyrumienią.

Smacznego !!!

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kiełbasa chorizo z jajkiem sadzonym

Kiełbasę chorizo przywieźliśmy z Teneryfy. I właśnie dziś na śniadanko ją zjedliśmy :P




SKŁADNIKI:
1 kiełbasa chorizo
4 jajka
zielony groszek
1 ząbek czosnku
szczypiorek
sól, pieprz, papryka słodka


Chorizo pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chorizo, dodać pokrojoną szczypiorek i czosnek a następnie dorzucić groszek. Całość podsmażyć jeszcze przez chwile.


Wbić jajka, posypać przyprawami. Przykryć i smażyć tak długo, aż zetnie się białko.


Takie śniadanie da nam powera na cały dzień !!!

sobota, 17 stycznia 2015

Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych

Po całym tygodniu trzeba nam lekkiego obiadku, by być pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend.
Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych

SKŁADNIKI:
kilkanaście surowych krewetek
pomidorki koktajlowe
rukola
1-2 ząbek czosnku
czarne oliwki
ser typu greckiego lub feta
1 łyżka utartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml białego wina
sól, czerwona czubrica

Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię dodać czosnek i chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem.

Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem.

Smacznego !!!
Niskokaloryczny styczeń

środa, 14 stycznia 2015

Makaron w sosie z sera pleśniowego z brokułami i kurczakiem

Mam słabość do makaronów i chyba nigdy nie będę z tym walczyć:) 
Tym razem w sosie z sera pleśniowego z kurczakiem i brokułami


SKŁADNIKI:
250g makaronu kokardki
150g sera pleśniowego np. Lazur
dwie piersi z kurczaka
1 brokół
400ml smietany
3 ząbki czosnku
100ml białego wina
sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa, parmezan


Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć do zarumienienia oliwie a następnie dodać czosnek. Jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać białe wino, kolejno ser pleśniowy. Doprowadzić do jego roztopienia. 


Na sam koniec dodać śmietanę, cały sos doprawić. Pilnować by śmietana się nie zważyła.


Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dorzucić go do sosu i dobrze wymieszać.Makaron podać obsypany płatkami parmezanu.


Smacznego !!!
Zima  we Włoszech