wtorek, 27 maja 2014

Potrawka z kurczakiem i papryką

Szybki i prosty obiadek
Potrawka z kurczakiem i papryką

SKŁADNIKI:
duża pierś z kurczaka
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cukinia
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów/przecieru
sól, pieprz, bazylia, papryka chili

Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, pokroić na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażyć go przez chwilę, następnie dodać  sól, pieprz, bazylię oraz posiekany czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawić.Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smażyć, aż się lekko zeszkli i dodać do niej pokrojoną w grubą kostkę paprykę i cukinie.  Paprykę smażyć, na pół twardo.


Następnie dodać do niej usmażonego kurczaka. Smażymy jeszcze przez chwilę, jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą, pieprzem i bazylią, Dodać pomidorki z puszki, i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.

Smacznego!

sobota, 24 maja 2014

Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

Szybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu
 Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek białych szparagów
200g wędzonego boczku
200g białego sera
3-4 młode ziemniaki
sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk


Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy na przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . 


Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy. 


Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 25-30 minut. 


Smacznego!!!

środa, 21 maja 2014

Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią

Klasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:)
Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią


SKŁADNIKI:
2-4 szt. sznycla wieprzowego
0,5 kg młodych ziemniaczków
2 ogórki szklarniowe 
koperek
śmietana
jajko
bułka tarta


Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niedużym ogniu. 


Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć pokrojone ogórki do miski, dodać śmietanę i posiekany kopertek. Doprawić, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.


Smacznego !!!

piątek, 16 maja 2014

Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach

Nie wyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :)
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach

SKŁADNIKI:
2 młode kapusty
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
pomidory z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej
kilka młodych ziemniaków
świeży koperek


Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie  doprawić solą (lub Vegetą)  i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso.


 Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut). 

Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym posiekanym koperkiem.


U mnie w domu popijamy to zsiadłym mlekiem.

Smacznego !!!

wtorek, 13 maja 2014

Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami

Lekki i zdrowy wiosenny obiadek
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami


SKŁADNIKI:
pęczek zielonych szparagów
2 filety z łososia ze skórką
sos serowy (z serków topionych, śmietany)
korbacz (oscypek - makaron)
sól, pieprz, cytryna


Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby.


Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi.


Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych górali. Serki smakują wyśmienicie w tym zestawieniu.


Smacznego !!!
Szparagi

poniedziałek, 12 maja 2014

Jajecznica ze szparagami

Szparagi i jajka to dla mnie idealny duet:)
Jajecznica ze szparagami


SKŁADNIKI:
pół pęczka szparagów zielonych
5 jajek
sól, pieprz, masło
pomidorki


Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować na parze i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Pokroić na 1-2 cm kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić odcedzone, pokrojone i obgotowane szparagi. 

Smażyć 1-2 minuty, wbić jajka i smażyć do momentu aż jajecznica będzie gotowa. Przed podaniem posolić i oprószyć pieprzem.
Podać z ćwiartkami pomidora.


Smacznego !!!
Szparagi

sobota, 10 maja 2014

Pierogi z botwinką w sosie koperkowym

Wiosenna wersja pierożków. Co roku goszczą na naszym stole:)
Pierogi z botwinką w sosie koperkowym


SKŁADNIKI:
botwinka
ser biały ( lub ricotta)
koperek
jogurt grecki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
ciasto:
350 g mąki tortowej
1 łyżka oleju
ciepła woda


Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji). Doprawić solą i pieprzem i roznieconym jednym ząbkiem czosnku.


Ciastko ja zawsze zrobić według sprawdzonego przepisu:



Rozwałkować je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i powycinać szklanką kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu, skleić brzegi. Ugotuj w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia.


Sosik: Pozostały koperek posiekać i wymieszać z jogurtem, doprawić sola i pieprzem.


Całość smakuje wyśmienicie!

piątek, 9 maja 2014

Pierogi babuni z boczkiem

Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam
Pierogi babuni z boczkiem


SKŁADNIKI:
ciasto:
350 g maki pszennej
kubek ciepłej wody
łyżka oleju 
farsz:
4 duże ziemniaki
250g sera białego
kilka plasterków boczku
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka
masełko i prażona cebula
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące zmielić razem z serem. Boczek bardzo drobno pokroić i stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.

 

Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu: 
Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić w pół księżyce.
Gotować w osolonej wodzi 2 minuty od wypłynięcia. 


Okrasić roztopionym masełkiem i prażoną cebulką.

Smacznego !!!

środa, 7 maja 2014

Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym

Sezon w pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie
Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym

SKŁADNIKI:
pęczek białych szparagów
10 plastrów boczku
4 jajka
masło
bułka tarta
sól, pieprz, cukier


Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze z oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni. 


Szparagi podajemy z jajkiem sadzonym, natomiast szparagi okraszamy masełkiem z bułką tartą.







Smacznego!!!
Szparagi