poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chałka z kminkiem

Ostatnio zrobiliśmy ją z ciasta które zostało po wykonaniu koszyka wielkanocnego. Dziś udana powtórka  :P
Chałka z kminkiem


SKŁADNIKI: 
25 gramów świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody 
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko 
1/4 szklanki oliwy 
1/4 szklanki cukru 
 łyżeczka soli 
około 3-4 szklanki mąi
1 jajko (do posmarowania chałki)
kminek, przyprawa do pizzy


Połączyć mleko z wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 


Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkować do grubości ok 1,5-2cm. Każdą część wykroić na 3 długie paski i upleść z nich 2 piękne warkocze. Wiech posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub inną ulubiona przyprawą.
Piec w temperaturze ok 200 stopni przez 30-40 minut, do pięknego zarumienienia się chałki.

Smacznego !!!
Najlepiej smakuje po prostu z masełkiem :P
Smaki dzieciństwa

środa, 23 kwietnia 2014

Piaskowa babka kakaowa z bakaliami

Wiadomo kto robił :)
Babka kakaowa z bakaliami


SKŁADNIKI:
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao prawdziwego
łyżeczka cynamonu
bakalie
polewa z gorzkiej czekolady
świąteczna posypka

Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać


Ciasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka.


Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami.

Wyszła znakomicie! puszysta, wilgotna, pyszniutka :)

Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 16 kwietnia 2014

Wielkanocny żurek w chlebie

Idealne jako jedno z  dań wielkanocnych.
W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D
Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie.


SKŁADNIKI:
1,5 l wywaru warzywnego
0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce)
0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę)
1 łyżka majeranku
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz
2 okrągłe bochenki chleba
Wywar warzywny
Składniki (na ok. 1,5 l wywaru):
1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki)
1,5 l wody
0,25 kostki masła
1 łyżka soli


Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
 Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni.


Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać zakwas i gotować jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić majerankiem.
Ugotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki.
W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P


Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu.
Wesołego Alleluja!!!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

wtorek, 15 kwietnia 2014

Mule w pomidorach

mmmmmmmmmmmm.............
Chyba najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne danie na świecie
Mule w pomidorach


SKŁADNIKI:
1 kg świeżych muli
puszka krojonych pomidorów
100ml białego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz, ostra papryka, parmezan do posypania, oliwa, bazylia


Mule umyć pod  wodą, zeskrobać wszystkie widoczne narośla i oberwać bródki. Dokładnie osuszyć. Obrać cebulkę i czosnek, pokroić w małą kosteczkę. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem i pokrojoną papryką. 


Gotować kilka minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.
 Posypać bazylią, natką pietruszki lub tartym parmezanem.


Pyszności!!!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pasta z truflami

W tym roku już nie popełnię tej zbrodni i nie pozwolę truflom ponownie zgrzybieć:)
i wykorzystam je do ostatniej łyżeczki :P
Makaron z truflami


SKŁADNIKI:
300-400 g makaroniku
50g pasty truflowej
śmietana
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz, pecorino romano lub parmezan
Makaron ugotować al dente.
Na masełku bardzo delikatnie zeszklić czosnek, dodać pastę truflową a po chwili. śmietankę. doprawić do smaku tylko sola i pieprzem. Dodać makaron i dobrze wymieszać.Na sam koniec dodać posiekaną zielona pietruszkę.


Całość udekorować serem i listkami świeżej bazylii


Smacznego !!!

wtorek, 8 kwietnia 2014

Faszerowana cebula

Ochotę na to danie już miałam od pewnego czasu
Faszerowana cebula

SKŁADNIKI:
6 cebul dużych
500g mięsa mielonego
100 ml białego wina
ser żółty
sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa
szczypiorek


Oczyszczona cebulę zawinąć w folię aluminiowa i piec przez ok 20- 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć, tak by pozostały 2 warstwy.
Wydrążoną cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielony, przyprawiając je do smaku.


Tak przygotowanym farszem napełnić cebule. Umieścić je w naczyniach żaroodpornych zalać bulionem z białego wina,przypraw i oliwy. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor.


Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !!!

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sernik z galaretką i owocami na spodzie kakaowym

Obiecane "wkupne" ciacho
Sernik z galaretką i owocami na spodzie kakaowym

SKŁADNIKI:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 szklanki cukru  zwykłego
100ml szklanki mleka
100 ml szklanki oleju
2 jajka
1  łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże czubate łyżki ciemnego kakao
dodatkowo:
400 ml sera homogenizowanego naturalnego
1 op cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
2 krople aromatu wanilliowego
50 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
mrożone owoce
galaretka owocowa

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do jednej miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Wlewać nado foremki silikonowej. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu ciasta przygotować pierwszą warstwę masy: sernik.

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
Letnią żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo-serkowo-mlecznej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas.Przygotowaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na ok 1h do stężenia.

Po tym czasie  wierzch sernika udekorować truskawkami i galaretką.

Oby smakowało:)
Malinowe Zacisze :P 

piątek, 4 kwietnia 2014

Zielone szparagi z jajkiem i mozzarellą

Pierwsze szparagi w tym roku, nie mogłam się oprzeć :)
Zielone szparagi z jajkiem i mozarellą



SKŁADNIKI:
pęczek zielone szparagi
2 jajka na twardo
ser tarty mozarella
masło
bułka tarta
sól, pieprz, odrobina cukru


Szparagi umyć, odciąć  stwardniałe końcówki. Posypać solą oraz wysmarować masełkiem. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować przez ok 3 - 4 minuty, aż delikatnie się przyrumienią,będą miękkie, ale jeszcze dość chrupiące. 


W międzyczasie ugotować jajka na twardo. i uprażyć na masełku bułkę tartą z odrobiną cukru.
Szparagi ułożyć na talerzu obrać masełkiem i posypać tartą mozzarellą i pokruszonym jajkiem. Doprawić grubo mielonym pieprzem.


Ahhh Wiosna, Ahhhhh to Ty :)


Smacznego !!!
Zielono mi, idzie wiosna