czwartek, 28 listopada 2013

Pikantne Meksykańskie Chilli con carne

Trzeba było coś dogotować do pozostałej części polenty
Pikantne Meksykańskie Chilli con carne



SKŁADNIKI:
250 g czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki
500 g mięsa mielonego  wołowego
2-3 czerwone papryczki chilli
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 lyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 liście laurowe, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne



Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać z chilli i czerwoną papryka. Następnie dodać  pomidory z puszki  i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, oregano i pieprzem cayenne.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.


Chili con carne  podawać z przygotowaną wczoraj i podsmażoną polentą.


Smacznego !!!

środa, 27 listopada 2013

Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą

W darowiźnie od mamy otrzymaliśmy opakowanie polenty :D
A ostatnio Robert Makłowicz  pokazywał jak ją smacznie przygotować :D
 
Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą


SKŁADNIKI:
500 g polędwicy wieprzowej
owoc jałowca, pieprz ziołowy, tymianek, sól morska, lubczyk, kminek
2 ząbki czosnku
oliwa
375 g polenty
1,5 l osolonej wody
ulubione przyprawy
olej


W moździerzu  utrzeć przyprawy z czosnkiem. Dodać oliwę i zamarynować oczyszczoną polędwice, dobrze wklepując przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień.
Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni  smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.


Polentę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Moją zrobiłam tak:
Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.


Upieczona polędwiczkę pokroić w paski. Całość polać sosem własnym z polędwicy.
Oooooo znów Pan Robert na ekranie :P


Niesamowicie pyszne !!!

niedziela, 24 listopada 2013

Grecka Pita

Wzięło nas na wspomnienia wakacji na Rodos :D
Grecka Pita


SKŁADNIKI:
mąka pszenna 550 300g
  drożdże świeże 20g
ciepła woda 100ml
mleko 50ml
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
500g piersi z kurczaka
czerwona cebula
pomidor
sos tzatziki - własny
frytki z ziemniaków
sól, pieprz, przyprawa grecka 


Ciasto:
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą.  Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.
 Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę.
Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. 


Mięsko gyrosowe:
Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru.
Sos tzatziki:
Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.



Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser.
By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie.
Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki.
Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier.


Smacznego!!!

środa, 20 listopada 2013

Pierogi z łososiem i kaparami

Dziś mąż uczył mnie sklejać pierogi, tak jak jego babcia kleiła pierogi z jagodami... wyszło ślicznie, koronkowo :)
Pierogi z łososiem i kaparami
SKŁADNIKI:
200 g łosoś świeży
100 g łosoś wędzony
kapary
150 g sera typu greckiego (może być również po prostu biały ser)
sól, pieprz
pesto, parmezan


Świeżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać ewentualne ości. dodać łososia wędzonego, serek. Przyprawić ( jeśli łosoś wędzony i ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary i delikatnie wymieszać.
Jak zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html
Tym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :)

Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Pierożki okrasić pesto i oprószyć startym parmezanem.


Smacznego !!

poniedziałek, 18 listopada 2013

Piegowata babka makowa

Wracając do domku... myślałam co upiec w nowo zakupionej foremce. Tej babki nie jadłam już kilka lat...
Piegowata babka makowa
 

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g szklanka maku
250g margaryny
kilka kropel aromatu migdałowego
kropla aromatu waniliowego
cukier puder do oprószenia
 

Obie mąki przesypać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie sukcesywnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
Do masy dodawać obie mąki oraz mleko, a na koniec dodać mak i aromaty ciągle mieszając.
Wylać do foremki na bakę z kominkiem.
 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut. Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
 
 
Pychaaaaaaaaaa!!!

piątek, 15 listopada 2013

Aromatyczne flaki z boczniaków

Kolejne zbiory z naszej plantacji  i kolejne boczniakowe danie :D
Flaki z boczniaków


SKŁADNIKI:
boczniaki
2 l wody
tacka włoszczyzny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka masła 
1 łyżka oleju 

Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki  i posiekany ząbek czosnku. 


Przesmażyć i dodać do gotujących się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut.
Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką z masła i mąki.


Szybko i pysznie !!

czwartek, 14 listopada 2013

Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym

Przynajmniej raz w tygodniu musimy zjeść makaron:P
Tym razem z dodatkiem musztardy


SKŁADNIKI: 
makaron kokardki
500 g polędwiczek z kurczaka
200g  pieczarek
4 łyżki musztardy (w sumie najlepsza byłaby francuska z ziarnami gorczycy)
400ml śmietany 18%
zielony groszek z puszki
cebula
sól, pieprz, lubczyk, parmezan


Oczyszczone i pokrojone polędwiczki z kurczaka marynujemy przez około 30 minut w musztardzie. Cebulkę należy zeszklić na oliwie, dodać mięsko i podsmażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki. Doprawić sola pieprzem i lubczykiem. Po 5 minutach dodać groszek. A na sam koniec śmietanę, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Makaron kokardki gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.


Jak to zwykle u nas, podane z parmezanem :D
 

Smacznego !!!

wtorek, 12 listopada 2013

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D 
Kaczka z jabłkami i pomarańczami


SKŁADNIKI:
kaczka 1,5kg
4 jabłka
2 pomarańcze
marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa
kluski śląskie


Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin.
2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.
 


Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i  część jabłkami.
w miedzy czasie robimy kluski śląskie  według tego przepisu:

 
Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.
 

 
Smacznego !!!

niedziela, 10 listopada 2013

POUTINE Kanadyjski fast-food

Jedyną narodową potrawę jaką miałam przyjemność zjeść w czasie pobytu w Kanadzie były frytki z sosem pieczeniowym, zwane POUTINE. Idealne danie przed jak i po imprezie. W Kanadzie jest to tak popularne, jak u nas knysze, pity, zapiekanki, tosty  
Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju.


SKŁADNIKI: 
ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki 
ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się) 
sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych)
sól, olej

Umyte ziemniaki, kroimy w grube frytki. Rozkładamy na blasze i polewamy olejem. Pieczemy w temperaturze 220-240 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wykładamy do miseczki obłożonej pergaminem, posypujemy startym serem i polewamy zrobionym zgodnie z instrukcją sosem Poutine. Mniam..


Enjoy!

środa, 6 listopada 2013

Zupa krem kalafiorowy

Menu na dziś:
Zupa krem kalafiorowy


SKŁADNIKI: 
1 kalafior 
1 ziemniak 
jogurt 
boczek 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, lubczyk, chilli 
grzanki czosnkowe



Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze razem z ziemniakiem.Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać! Dodać kalafior do wywaru.Zupę zmiksować z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, kurkumą. 


Zupę rozlać do miseczek. Udekorować uprażonym boczkiem z chili. Podawać z grzankami czosnkowymi.



Smacznego  :P

Faszerowana papryka mięsem i szpinakiem

Obowiązkowe jesienne danie
Faszerowana papryka tym razem mięsem, ryżem i szpinakiem





SKŁADNIKI:

4 duże papryki
500g mięsa mielonego wołowego
pół opakowania szpinaku mrożonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa włoska, olej
pomidory z puszki krojone




Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania.
W miedzy czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D, po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa.
Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu. Faszerujemy aż po brzegi.




Zamykamy nafaszerowane papryki denkiem paprykowym. Do naczynia wlewamy pomidory z puszki. Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30- 50 min, w zależności od tego czy lubi się miękką czy chrupiącą paprykę:)



Pycha !!!