poniedziałek, 30 września 2013

Grecka Musaka

To danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu
Grecka Musaka

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
500g mięsa mielonego
kilka ziemniaków
koncentrat pomidorowy
sos beszamelowy
cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz



Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy. Do podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą,  pieprzem i przyprawa śródziemnomorską .  Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając.
Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, plastry, solimy, by wykropiła się gorycz.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno- pomidorowy, następnie znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.

Następnie przygotowujemy i dodajemy beszamel.  W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy.  Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.


Smacznego!!!

środa, 25 września 2013

Kapuśniak

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni
Kapuśniak



SKŁADNIKI:
0,5 kg kiszonej kapusty
żeberko wieprzowe (30 dag)
4 średnie ziemniaki
2 marchwie
1 pietruszka
połowa selera
1 cebula
2 średnie kiełbasy
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz

Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru.



W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą).
Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego.
W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.



Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku.
Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut.

Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się, więc jutro też życzę smacznego!!!

czwartek, 19 września 2013

Jesienne pierogi z dynią hokkaido

Kolejne danie z cyklu jesienne nowalijki...coś na co czeka się cały rok :D
Pierogi z dynią


SKŁADNIKI:
1 nieduża dynia typu hokkaido
250g białego sera chudego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
mąka pszenna
olej, sól, pieprz
boczek, masło papryka chilli, lubczyk


Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dynię typu Hokkiado nie trzeba obierać ze skóry. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, dodać dynię i na małym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku.
Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu:
Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem. 


Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Do takich pierogów będzie pasować pikantna okrasa z prażonego boczku w papryczce chilli i lubczyku.

 
Życzę smacznego !!

wtorek, 17 września 2013

Sajgonki z krewetkami

Kupiliśmy eksperymentalnie papier ryżowy z sezamem... oryginalny, nigdzie nie znalazłam informacji jak go przygotować, więc zaczęłam go przyrządzać jak standardowy papier ryżowy.. nie wyszło, po moczeniu 2 minutowym nadal był twardy..
sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :):

Danie skończyłam na papierze standardowym


SKŁADNIKI:
250g krewetek w czosnku
mrożone warzywa chińskie
8 listków papieru ryżowego
pomidory krojone
sos sojowy
sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej 


Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według uznania. Ja dodałam sól, pieprz, utartą kolendrę, kurkumę i papryczkę chilli. Po kolejnej minucie wyłączamy gaz.
Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w gorącej wodzie. Na miękki placek nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (jak krokiety).


 Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Podajemy z sosem pomidorowo-sojowym.


Smacznego !!!

sobota, 14 września 2013

Kurczak na piwie

Pijany kurczak



SKŁADNIKI:
cały kurczak
pól litra piwa
czosnek, sól, pieprz, papryka, lubczyk, inne ulubione przyprawy



Oczyścić kurczaka. Następnie porządnie natrzeć solą,
papryką, pieprzem oraz innymi przyprawami oraz czosnkiem od środka.
Po zamarynowaniu odstawić kurczaka do lodówki by przeszedł
smakami przypraw - nawet na całą noc.
Następnie przygotować butelkę  z piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otworzyć i nadziać na nią naszego przyprawionego kurczaka, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Otwór butelki z piwem musi być odkryty, a skórka kurczaka musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające piwo będzie
spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki z piwem.
Całość dania delikatnie natrzeć olejem, solą i papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.




Pieczemy w zależności od wagi kurczaka przez około 60 do 80 minut. Należy przyjąć, że średnio 1kg kurczaka pieczemy przez 1h.

Jeśli w trakcie pieczenia piwo się nie pieni, można wsypać do środka butelki sól.



Aby nasz kurczak był z każdej strony apetycznie zarumieniony, na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia można włączyć termoobieg i obrócić kurczaka.



Smacznego !!!

środa, 11 września 2013

Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami

Zielono mi...
Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami


SKŁADNIKI:
1 brokuł
2 małe ziemniaki
mała śmietana 18%
serek topiony
2 jajka
migdały
sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło


Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem.
Migdały uprażyć na maśle.


W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 łyżeczki octu  oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Powtórzyć z kolejnymi jajkami. Moje jaja trochę za długo przetrzymałam, ale jeszcze trochę płynnego żółtka zostało:)


Smacznego !!!
Akcja Zupa Krem

wtorek, 10 września 2013

Makaron w sosie grzybowo-winnym

Po trzygodzinnym poszukiwaniu grzybów w słynnych lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :D
Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca.
Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...

 
Makaron w sosie grzybowo-winnym

SKŁADNIKI:
makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle
6 z trudem zebranych podgrzybków
1 cebula
100-150 ml białego wina
masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan


Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na maśle zeszklić cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać białe wino. Dusić przez ok 5-10 minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać.


Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem.


Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D 


Smacznego !!!

środa, 4 września 2013

Tosty jak U Witka

Kiedy ostatnio jedliście tosta lub zapiekankę?
We Wrocławiu kultowe są Tosty U Witka
Ja spróbuje zrobić takie w domu:D



SKŁADNIKI:
Chleb tostowy (nie krojony, te krojone mają za cienkie kromki)
ser żółty
pieczarki
szynka
masło
sól, pieprz, ketchup



Pokroić chleb na grube kromki. pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, wymieszać z tartym żółtym serem, delikatnie doprawić solą i pieprzem. By nie zrobić zbyt dużego bałaganu
w misce pakujemy na kromkę górę farszu.



Składamy kanapkę tostową kładąc na farsz plaster masła. 



Grillujemy do zarumienienia się tostów.



Oblać ketchupem w środku lub na wierzchu... jak kto lubi:D



Smacznego!!!

wtorek, 3 września 2013

Grillowany ananas z cynamonem i lodami

W ten ostatni dzień lata i pierwszy dzień szkoły, należy się coś słodkiego :D
Grillowany ananas z cynamonem i lodami


SKŁADNIKI:
1 dojrzały ananas (u nas dojrzewał 2 tygodnie na parapecie :P)
cynamon
lody śmietankowe
miód (ewentualnie) 

Ananasa należy obrać, pokroić w plastry ok 0,5-1cm. Za pomocą kieliszka wydrążyć środek. 


Grillować do zrumienienia.


Aby uzyskać ładniejsze skarmelizowanie się ananasa można go przed grillowaniem posmarować miodem.


Podawać z lodami śmietankowymi, całość posypana cynamonem.


Słodkiego smacznego !!!

niedziela, 1 września 2013

Barszcz ukraiński

Po cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego:
Barszczu ukraińskiego

Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P

SKŁADNIKI:
2 buraki czerwone
1 puszka białej fasolki konserwowej
3 ziemniaki
włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka)
kawałek wołowiny z kością
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek


Wołowinę zalewamy  około 2,5 litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. 


Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni.
Zupę można zabielić śmietanką i doprawić majerankiem lub posypać natką pietruszki.


Smacznego !!!