piątek, 17 maja 2013

Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur

Kuchnia świata :D
Już niedługo jedziemy na wakacje...
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D


SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe)
pół cebuli
mały przecier pomidorowy
1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici
patyczki do szaszłyków
kaszą pszenną Pilavlik Bulgur
1 bakłażan
2 pomidory
1 zielona papryka
pół cebuli
sól, pieprz, kolendra, świeża mięta, świeża pietruszka, łyżka masła


Przepis na kaszę zdradził nam jej sprzedawca (prawdziwy Turek). Wszystkie umyte warzywa kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy paprykę, bakłażana a po kilku minutach pomidora. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy, mieszamy. 


Kasza nasiąknie wodą. Utrzymać na gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną mięte,pietruszkę oraz łyżkę masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeśli chodzi o mięso, to robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Na podwójnych patyczkach do szaszłyków uformować podłużne kotleciki. 


Grillować do uzyskania odpowiedniego koloru mięsa. Podawać na kaszy.



Ukusno!!!

1 komentarz: